21 september, 2022

Vägen till toppen kräver mål, en plan och arbete

by anders in Nyheter 0 comments

Mäkelä Alu har stöttat stavhopparen Mikko Paavola i några år nu. Den här säsongen har Mäkelä Alu varit huvudsponsor åt den unga idrottaren. Det är viktigt för oss att få stödja Mikko så att han fullt ut kan fokusera på proffsidrotten. Det finns mycket gemensamt med att nå framgångar inom målinriktad idrott och inom arbetslivet.

Mikko Paavola som kommer från Alajärvi, började sin idrottskarriär redan som ung. Idrott har alltid varit viktigt för honom, eftersom båda föräldrarna till den unge mannen är idrottslärare. Särskilt friidrotten har alltid legat honom varmt om hjärtat.

– Jag har testat på och utövat många olika sporter. När jag bodde i Alajärvi under min barndom var friidrottsskola och veckotävlingar en del av sommarens aktiviteter. Jag var kanske runt 15 år när jag så smått började inse att stavhopp var min gren. I den kombineras många olika saker: löpning, hopp och kroppskontroll. Dessutom kräver grenen mod. Det är en mångsidig idrottsgren där det finns mycket att lära sig, kanske var det därför den intresserade mig mest och jag började satsa på den, säger han.

Successivt under årens lopp när resultaten förbättrades, samarbeten utvecklades och sponsorstöden ökade blev det efterhand möjligt för Mikko att satsa på proffsidrotten.

 

Nå målen genom teamarbete – även i arbetslivet

Många professionella idrottare siktar på stora mästerskap och medaljplatser förstås. Det är också Mikkos dröm.

– I somras öppnades en plats på det första stora mästerskapet för vuxna i min karriär, vilket resulterade i en 19:e plats. 32 idrottare deltog i tävlingen. EM i somras visade att finländarna har möjligheter att ta medalj, och en medalj från ett mästerskap är också ett av de långsiktiga målen i min karriär, säger Mikko. Mikko kunde inte själv delta i EM i år på grund av en skada som avbröt tävlingssäsongen.

Det krävs många saker för att lyckas. För det första måste man våga sätta upp även höga mål. Därefter gäller det att systematiskt och beslutsamt försöka nå målen. Det är viktigt att själv verkligen tro på att man kan uppnå målen.

– Det finns stora likheter mellan att uppnå mål i arbetslivet och inom idrotten. Man måste våga sätta upp höga mål, sedan göra upp en plan och jobba hårt. Det är även viktigt att kunna reagera snabbt om det uppstår bakslag eller misslyckanden, säger Mikko.

Såväl idrottare som arbetsplatser måste dock ha ett starkt stödnätverk runt sig att lita på.

– Även om stavhopp är en individuell sport kan man inte lyckas med det här ensam. Stödteamet med tränare, träningskompisar, läkare, samarbetspartner, familj och vänner garanterar att du inte behöver brottas med någonting ensam.

 

Individens välbefinnande i fokus

Förutom planering, beslutsamhet och ett bra stödnätverk är det viktigt att ta hand om sig själv.

– Allt handlar om helheten. Och en viktig del av denna helhet är individens välbefinnande. Om en person mår dåligt är det väldigt svårt att nå bra resultat oavsett om det gäller idrott eller arbetsliv. En förutsättning för välbefinnande är en balans i livet: god och tillräcklig sömn, hälsosam och rätt näring och egna stödnätverk, listar Mikko.

Ekonomiskt och emotionellt stöd är verkligen viktiga resurser för en idrottare.

– Det är jättebra att det finns stöd att få, men man måste också själv kunna söka efter och ta emot det, om en sådan situation uppstår.

 

Tillgodose vila och återhämtning

Livet för en professionell idrottare måste systematiseras på ett sådant sätt att man kan prestera fullt ut.

– Under höst- och vårträningssäsongerna är det ungefär nio träningspass i veckan. På Botniahallen i Vasa är vi indelade i mindre grupper som tränar mångsidigt på ett sätt som motsvarar grenen. Utöver stavhopp tränar vi löpning, redskapsgymnastik och styrketräning, säger Mikko.

– Man måste tänka på ett sådant sätt att man försöker göra varje träningspass så bra som möjligt, vilket leder till bra träningsdagar, bra träningsveckor och bra träningsmånader. Det är hemligheten bakom ett långsiktigt och framgångsrikt arbete, fortsätter han.

På vintern börjar inomhustävlingssäsongen, som varar ungefär två månader, då gäller det att träna hårt för att förbättra konditionen. Den andra tävlingssäsongen äger rum på sommaren. Som en motvikt till proffsidrotten studerar Mikko internationell handel vid Vasa yrkeshögskola. Mikko har en anpassad studiegång så att han kan satsa fullt ut på idrotten.

– Jag har alltid varit intresserad av affärer och framför allt internationalism, konstaterar han.

På fritiden gillar Mikko att koppla av genom att titta på serier, filmer eller sport. Att umgås med vänner på kvällarna ger också återhämtning i vardagen.

– Även om jag gillar träning måste jag se till att kroppen får tillräckligt med vila på fritiden. Det är viktigt att ha uppsikt över välbefinnandet generellt för att uppnå de egna målen som planerat.

 

VEM

Mikko Paavola, stavhoppare, f. 16.01.1998

Förening: Alajärven Ankkurit

Prestationer:

  • VM, Eugene 19:e plats, 2022
  • Finska mästerskapet 2020, 2021
  • Finnkampen grenvinst 2020, 2021
  • Representant Junior-EM 2017, 2019
  • Flera medaljer i Junior-SM

Rekord i stavhopp: 571 cm.

 


Leave a comment