11 januari, 2023

Vår nya vd är Marko Orpana

by anders in Nyheter 0 comments

 

Vi har valt Marko Orpana till vår nya vd. Petri Mäkelä som har skött verkställande direktörens uppgifter kommer att fortsätta som styrelseordförande i bolaget.

För närvarande arbetar Orpana som vd på Rauhala Yhtiöt Oy. Han har lång erfarenhet av ledning av serviceaffärsverksamhet.

– Jag tror att Marko kan tillföra mycket nytt i bolaget i just det området, men framför allt tror jag att han kommer att vara en bra och inspirerande ledare. Själv ser jag fram emot att få börja samarbeta med Marko, säger Petri Mäkelä.

Marko Orpana börjar sin tjänst som Mäkelä Alus vd den 1 mars.

– Jag är väldigt taggad men också ödmjuk inför min nya tjänst hos Mäkelä Alu. Företaget är stort, men har värderingar och en strategi som jag tycker är bra. Våra tankesätt är väldigt lika, särskilt med Petri, berättar Marko Orpana.

 

Lång erfarenhet av ledarskap

Marko Orpana är uppvuxen i Kauhajoki och bor nu i Seinäjoki med sin familj. Han har utbildat sig till ekonomie magister och har arbetat bland annat hos Elisa-koncernen och Itella när han ännu bodde i södra Finland. När han återvände till Södra Österbotten arbetade han länge på Ilkka-Yhtymä.

– Jag ser ledarskap som kundtjänst med människorna i företaget. Det är viktigt för mig att kunna göra det möjligt för personalen att arbeta och att alla mår bra i arbetet, säger Orpana.

– Mina tankar inför mitt nya arbete är att jag framför allt kommer att lära mig av, lyssna på och ha diskussioner med personalen. Jag ser verkligen fram emot det, fortsätter Orpana.

Den nya tjänsten tar Orpana till en bransch som är helt obekant för honom. Detta är ett strategiskt beslut av Mäkelä Alu.

– Vår strategi är väl förankrad hos vår mycket kompetenta ledningsgrupp. Det är ett nöje att utveckla företaget vidare med ledningsgruppen. Därför sökte vi inte efter specialkompetens i något delområde, utan vi ville uttryckligen ha en bra ledare som jag tror att Marko kommer att vara. Markos starka bakgrund inom serviceaffärsverksamhet ger oss en utmärkt möjlighet att vidareutveckla vår egen serviceaffärsverksamhet. Hans värderingar passar också in i vår arbetsgemenskap, vilket ju är en ovillkorlig förutsättning för ett gott samarbete, säger Petri Mäkelä.

 

Ansvarsfullhet och tjänster som konkurrensfördelar

Marko Orpana ser Mäkelä Alus affärsmodell där man har lyckats omvandla produktionen av tillverkningsprodukter till serviceaffärsverksamhet som en särskiljande faktor och en strategisk konkurrensfördel. Många anläggningar som tillverkar aluminiumprofiler nöjer sig med enbart tillverkning av produkter.

– Mäkelä Alu ser kundens genuina behov som ibland inte ens kunden själv har identifierat. Detta är mycket centralt i företagets verksamhet. Mäkelä Alu vill uppriktigt vara en del av kundens värdekedja och hjälpa kunderna att utveckla sina egna affärsverksamheter, säger Orpana.

Mäkelä Alu erbjuder sina kunder till exempel lagrings- och ytbehandlingstjänster integrerade till kundens egen produktion.

– Mäkelä Alu är ett företag som utvecklas på ett ansvarsfullt sätt. Ansvarsfullhet är en bärande kraft vad gäller såväl välbefinnandet på arbetsplatsen som arbetarskyddet och klimatfrågor. Företaget tar sitt ansvar för sina verksamhetsområden och jordklotet så bra som det bara är möjligt, anser Marko Orpana.

Mer information om ansvarsfullhet finns på vår webbplats i avsnittet Ansvar.


Leave a comment