21 september, 2022

Vår certifierade lackeringstjänst hanterar även små partier

by anders in Okategoriserade 0 comments

Mäkelä Alus heltäckande service gör det möjligt för kunden att under samma tak få nödvändig vidareförädling av sina produkter snabbt, smidigt och kostnadseffektivt. Den främsta av våra AluCoating®-ytbehandlingar är lackering, vars användning har ökat kraftigt. Lackeringen genomförs på fyra olika lackeringslinjer. GSB-certifikatet som beviljats våra lackeringslinjer garanterar en säker kvalitet. I Finland är det förutom Mäkelä Alu endast två andra lackeringsanläggningar som har tilldelats certifikatet.

Lackeringstjänsterna har utvecklats så att även lackering av små partier, till och med enstaka stycken, kan genomföras kostnadseffektivt.

– Hela 34 procent av orderraderna som kommer till pulverlackeringslinjen är beställningar för enstaka stycken. Denna häpnadsväckande siffra visar hur vi kan tillgodose alla kundbehov: till och med ett enstaka stycke kan lackeras i valfri färg, säger Vesa Saarenlaita, produktionschef för ytbehandling.

ripustettuja alumiiniprofiileja pulverimaalaus
Vertikallinjen i Voikkaa är det smart att pulverlackera även små partier av profiler.

I år har redan mer än 850 nyanser lackerats

Vår lackeringsmetod är pulverlackering som är optimal för aluminium och som bygger på användning av elektrisk laddning och värme. Pulverlacket fastnar på aluminiumytan genom elektronisk laddning varefter den smälter till en jämn och slitstark lackerad hinna i värmen i förbränningsugnen. Detta resulterar i en riktigt hård yta. Den är resistent mot UV-strålning, korrosion, nötning och slag.

– Det finns ingen gräns i utbudet av färger, eftersom det finns tusentals nyanser tillgängliga. Bara i år har våra lackeringslinjer lackerat aluminiumprofiler i mer än 850 olika nyanser. De mest efterfrågade är vitt, nyanser av grått och svart, men därefter är variationen stor. På lackeringslinjen ser vi alla färger i färgpaletten och samtidigt hur modiga konstruktörer är idag på att använda färger, berättar Saarenlaita.

De största färgleverantörerna är Teknos, Axalta och AkzoNobel. Dessutom använder vi tre mindre leverantörer efter våra kunders behov och önskemål. Detta säkerställer precis rätt nyans för kunden, eftersom det ibland kan förekomma nyansskillnader i samma kulör hos olika tillverkare.

 

Kvalitetstester varje dag

Vi har redan haft vårt GSB-certifikat i 20 år. Det ställer höga krav på de pulverlacker och förbehandlingar som vi använder. De är nyckeln till att säkerställa att lacken tål alla de krävande förhållanden som aluminiumprofilerna blir utsatta för – från solens strålar till regn.

Förutom regelbundna externa revisioner utförs dagliga kvalitetstester i lackeringsanläggningen i enlighet med certifikatet. De lackerade teststyckena kokas i kokande vatten och utsätts för raster-, böjnings- och djupdragningstest samt tester för fallande vikter och glansmätningstester. Teststyckena förvaras i fem år för eventuella efterföljande kontroller.

En del av kvalitetskontrollen är en kontinuerlig granskning av lackfilmens tjocklek. Med rätt filmtjocklek uppnås en god ytkvalitet på profilerna. Med hjälp av mätningar av filmtjockleken kan vi själva optimera mängden pulver som ska användas.

Ytbeläggningens hållbarhet testas i djupdrag-testet.

 

Vertikala lackeringslinjer för lackering av små partier

Att satsa på effektiv lackering av små partier är ett medvetet och ovanligt val.

– Våra vertikallackeringslinjer gör det möjligt att lackera även små partier på ett effektivt sätt. I synnerhet har vertikallinjen i Voikkaa utvecklats för att passa mindre partier, eftersom enstaka stycken kan styras längs ett separat spår för lackering i ett lackeringsskåp samtidigt som ett annat lackeringsskåp lackerar en annan färg. På detta sätt effektiviseras färgbytena på ett optimalt sätt. Även vertikallinjen i Alajärvi har två pulvercentraler så att färgbytet redan kan inledas när den ena pulvercentralen lackerar föregående färg, berättar Saarenlaita.

För närvarande planeras nya vertikallackeringslinjer i Alajärvi, där behoven av snabba färgbyten kommer att beaktas.

ripustettuja pulverimaalattuja alumiiniprofiileja
Vit är en populär färg för pulverlackering av aluminiumprofiler.

Koncentration av samma färger sparar kostnader

För att göra lackeringen så kostnadseffektiv som möjligt är målet att koncentrera arbeten med en och samma färg till en dag, eftersom byte av färg alltid leder till spillfärg i någon mån.

Förra året gjordes mer än 40 000 färgbyten i våra lackeringsanläggningar, vilket innebär ett genomsnitt på mer än 3 300 färgbyten per månad.

– Att skära ner på byten är viktigt ur kostnadssynpunkt, särskilt eftersom ökningen av materialpriset också återspeglas i såväl lack som förbehandlingsmaterial. Ur denna synvinkel vore det bra om kunden kunde beställa de färger de vill använda samtidigt. På så sätt kan vi spara in på kostnader, säger Saarenlaita.

 

LACKERING I SIFFROR

  • Den genomsnittliga partistorleken på lackeringsanläggningarna har i år uppgått till 13 st. och 53 kg: 7 st. och 34 kg på fabriken i Voikkaa och 18 st. och 69 kg på fabriken i Luoma-aho.
  • Av alla olika nyanser täcker de tre vanligaste nyanserna 24 procent av de stycken som ska lackeras.
  • I år har 853 olika nyanser använts.

Utöver lackering, inkluderar våra AluCoating®-ytbehandlingar anodisering, som bland annat används inom möbelindustrin. Det ger produkten en snygg finish och korrosionsbeständighet. På vår egen fabrik genomför vi naturfärgad anodisering; med hjälp av våra vidareförädlare kan vi förverkliga färgad anodisering. Dessutom omfattar våra tjänster Decoral-mönsterbeläggning.


Leave a comment