Mäkele-logo-neg-small

Smidigt samarbete mellan ROCA Industry och Mäkelä Alu

ROCA Industry från Sverige är Mäkelä Alus kund sedan cirka 15 år tillbaka. Samarbetet startade då ROCAs finska filial i Åbo fick en beställning på skjutdörrar och valde Mäkelä Alu som leverantör för profilerna. I början var ROCA en rätt liten kund inom aluminiumprodukter ur Mäkelä Alus synvinkel, och genom en bra kundservice från Mäkelä lades en grund för en positiv kundrelation. Ett djupare samarbete började växa fram, även med ROCAs svenska kontor – framför allt när Mäkeläs Anders Bengtsson tog över försäljningsansvaret.

Speciallösningar, efterbearbetning och ytbehandling utvecklades tillsammans och aluminiumprodukterna blev en allt viktigare del av ROCAs eget produktsortiment.

– Idag levererar vi främst anodiserade och pulverlackerade profiler i långlängd till ROCA, men en del produkter vidareförädlas färdigt och packas i ROCA emballage av Mäkelä Alu. ROCA levererar sedan dessa direkt till sina kunder, berättar Anders Bengtsson.

– Vi har även en del profiler på lager, vilka vi kan snabbt vidareförädla åt kunden, tillägger han.

Idag är det regelbundna beställningar och årsvolymen är rejäl.

– Vi tillsammans med ROCA sedan dess tagit fram cirka 30-tal olika profiler, berättar Anders Bengtsson och tillägger att det är ett spännande och trevligt företag att få samarbeta med.

 

En lång och internationell företagshistoria

ROCA grundades 1976 med fokus inom marina produkter såsom torkarmotorer och belagslösningar för fritidsbåtar på den globala marknaden.

– Vi har bland annat under en lång tid haft ett mycket bra samarbete med finska Maritim, berättar Alexander Grinde, R&D manager hos ROCA.

– Företaget satsade på den globala marknaden från starten och hade redan i ett tidigt skede verksamhet i Taiwan. Vår omsättning närmar sig 250 miljoner kronor för 2022 och vi sysselsätter totalt ca 50 personer med tyngdpunkt på huvudkontoret i Tyresö. Filialer och säljkontor finns bland annat i Danmark, Tyskland, Finland, Kina samt Taiwan, som är vår knytpunkt för världsmarknaden, fortsätter Alexander Grinde.

Ägarna satsar på långsiktighet och företaget har befunnit sig på en jämn tillväxtresa med god lönsamhet sedan ett antal år tillbaka.

– Företaget investerar och expanderar kontinuerligt, inom alla områden, säger Alexander Grinde.

Vi utvecklar partnerskapet hela tiden

Företagets produktsortiment har vidareutvecklats under åren. Idag finns marina produkter fortsättningsvis kvar, likaså till exempel beslag för fönster och dörrar, men även nya produkter tas fram kontinuerligt. Det finns ett stort utvecklingspotential i produkter för glasväggar och -dörrar, tillsammans med Mäkelä. Dessa tas fram specifikt enligt ROCAs önskemål.

– Vi lanserar flera nya produkter inom kort, bland annat  en ljuddämpad skjutdörr i glas och en helt ny produktfamilj för slagdörrar. En annan växande produktgrupp är fällbara konsoler, vilka möjliggör en effektiv användning av kvadratmetrarna i små bostäder, berättar Alexander Grinde.

ROCA har nyligen investerat i en ny maskinpark där Mäkelä Alus strängpressade aluminiumprofiler, som karmar för dörrar, kan bearbetas för att matcha kundens specifika önskemål. Maskinparken fördubblar ROCAs kapaciteten inom segmentet. Dessa framtidsvyer garanterar ett fortsatt samarbete med Mäkelä Alu.

– Vi är kräsna kunder men vi får bästa tänkbara service av er kundansvarige Anders Bengtsson. Han bemöter våra krav och önskemål på ett fackmannamässigt sätt. Vår relation med Mäkelä Alu är bra. Produkterna håller hög kvalitet och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, avslutar Alexander Grinde.

Läs våra kunders erfarenheter av AluServices-konceptet.